Metodologija fizičnega popisa

Cilji projekta

Glavni cilj javnega naročila je ponuditi slovenskim potrošnikom informacijo o maloprodajnih cenah kmetijskih in živilskih proizvodov med posameznimi trgovci kot tudi informacijo o poreklu ter kakovosti posameznega proizvoda. S podajanjem celovite informacije potrošniku, se mu zagotavlja lažja izbira glede na njegovo kupno moč, interese in želje v času draginje.
Cilj vlade, pa je s projektom spremljati rast cen osnovnih živil skozi čas, ob koncu projekta pa tudi primerjava rasti cen z rastjo inflacije v istem časovnem obdobju. V okviru projekta pa bo vlada državljanom tudi zagotovila jasen prikaz, kako so se v izbranem obdobju gibale cene izbranih živil.

Pravni okvir

Izbor skupin izdelkov in opredelitev podatkov o izdelkih

Izbor 15 osnovnih skupin živil ter 29 razširjenih skupin živil je bil definiran na podlagi podatkov Statističnega urada Republike Slovenije, na podlagi podatkov gre za najpogostejše skupine živil in živila, ki ki imajo največji prispevek k medletni rasti cen življenjskih potrebščin. Seznam izdelkov je natačneje definiran, kar omeji izbor vključenih izdelkov in zagotovi boljšo medsebojno primerljivost med izdelki.

KOŠARICA 15 OSNOVNIH SKUPIN ŽIVIL:

1. Piščančje meso: Primerjava je narejena za piščančji file (prsa brez kosti) v različnih oblikah (npr. kos, zrezki, medaljoni) v različnih pakiranjih (predpakirano in pakirano za neposredno prodajo). Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

2. Svinjsko meso: Primerjava je narejena za svinjske zrezke iz stegna v različnih pakiranjih (predpakirano in pakirano za neposredno prodajo). Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

3. Goveje meso: Primerjava je narejena za goveje zrezke iz stegna v različnih pakiranjih (predpakirano in pakirano za neposredno prodajo). Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

4. Sir gavda: Primerjava je narejena za sir gavda pakiran v kosu, v različnih pakiranjih (samo predpakirano). Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 300 g.

5. Sveže polnomastno mleko: Primerjava je narejena za sveže polnomastno kravje mleko s 3,5 % mlečne maščobe v 1-litrskem pakiranju. Prikazana cena je za 1 L izdelka.

6. Jogurt: Primerjava je narejena za tekoči jogurt s 3,2 % mlečne maščobe v pakiranju 1 L ali 1 kg. Razlika med 1 L in 1 kg jogurta je običajno manj kot 5 %, zato je cena na količino poenotena. Prikazana cena je za 1 L / 1 kg izdelka.

7. Jajca: Primerjava je narejena za jajca hlevske reje, kategorije M, pakirana po 10 kosov. Prikazana cena je za skupno pakiranje 10 jajc.

8. Moka: Primerjava je narejena za gladko belo pšenično moko tip 500 v 1-kilogramskem pakiranju. Prikazana cena je za 1 kg izdelka.

9. Testenine: Primerjava je narejena za durum testenine (mali polžki različno zaviti) v različnih pakiranjih. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

10. Kruh: Primerjava je narejena za svež nerezan bel pšenični kruh, v obliki hlebca ali štruce, v vseh težah od 300 g dalje. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

11. Krompir: Primerjava je narejena za jedilni krompir različnih sort, ki ni označen za specifično uporabo (npr. cvrtje, pečenje, kuhanje). Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

12. Jabolka: Primerjava je narejena za jabolka razreda I različnih sort. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg. Alternativa je povprečje cen popisanih jabolk vseh ostalih trgovcev na posamičnem popisu.

13. Sončnično olje: Primerjava je narejena za jedilno rafinirano sončnično olje v 1-litrskem pakiranju. Prikazana cena je za 1 L izdelka.

14. Maslo: Primerjava je narejena za surovo maslo I. vrste (najmanj 82 % mlečne maščobe) v 250-gramskem pakiranju. Prikazana cena je za 250 g izdelka.

15. Sladkor: Primerjava je narejena za beli kristalni sladkor v 1-kilogramskem pakiranju. Prikazana cena je za 1 kg izdelka.

RAZŠIRJENA KOŠARICA 29 SKUPIN ŽIVIL:

1. Pršut: Primerjava je narejena za trajni svinjski pršut v rezinah, predpakiran v vseh težah do 150g, brez dodatkov ali drugih okusov. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 100 g.

2. Piščančje hrenovke: Primerjava je narejena za piščančje hrenovke z in brez ovoja, predpakiran v vseh težah do 500 g, brez dodatkov in drugih okusov ali oblik (ne hot dog). Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1kg.

3. Kuhan pršut: Primerjava je narejena za poltrajni svinjski kuhan pršut v rezinah, predpakiran v vseh težah do 200 gramov, brez dodatkov ali drugih okusov. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 100 g.

4. Panceta ali sušena slanina: Primerjava je narejena za trajno panceto oziroma trajno sušeno slanino v kosu, predpakirano v vseh težah, brez dodatkov ali drugih okusov. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 100 g.

5. Piščančje meso: Primerjava je narejena za piščančji file (prsa brez kosti) v različnih oblikah (npr. kos, zrezki, medaljoni) v različnih pakiranjih (predpakirano in pakirano za neposredno prodajo). Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

6. Goveje meso: Primerjava je narejena za goveje zrezke iz stegna v različnih pakiranjih (predpakirano in pakirano za neposredno prodajo). Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

7. Sir gavda: Primerjava je narejena za sir gavda pakiran v kosu, v različnih pakiranjih (samo predpakirano). Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 300 g.

8. Mocarela: Mehak bel nezorjen svež sir pakiran v tekočini v enem kosu, iz kravjega mleka, enojno pakiranje, do 150 g neto plod. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 100 g.

9. Sveže polnomastno mleko: Primerjava je narejena za sveže polnomastno kravje mleko s 3,5 % mlečne maščobe v 1-litrskem pakiranju. Prikazana cena je za 1 L izdelka.

10. Trajno polnomastno mleko: Primerjava je narejena za pasterizirano in sterilizirano standardizirano polnomastno kravje mleko s 3,5 % mlečne maščobe v 1-litrskem pakiranju v kartonski embalaži. Prikazana cena je za 1 L izdelka.

11. Trajno pol posneto mleko: Primerjava je narejena za pasterizirano in sterilizirano standardizirano pol posneto kravje mleko z 1,5 % mlečne maščobe v 1-litrskem pakiranju v kartonski embalaži. Prikazana cena je za 1 L izdelka.

12. Kisla smetana: Primerjava je narejena za kislo smetano od 10% maščobe v različnih pakiranjih. Prikazana cena je preračunana na 250 g.

13. Jogurt: Primerjava je narejena za tekoči jogurt s 3,2 % mlečne maščobe v pakiranju 1 L ali 1 kg. Razlika med 1 L in 1 kg jogurta je običajno manj kot 5 %, zato je cena na količino poenotena. Prikazana cena je za 1 L / 1 kg izdelka.

14. Jajca: Primerjava je narejena za jajca hlevske reje, kategorije M, pakirana po 10 kosov. Prikazana cena je za skupno pakiranje 10 jajc.

15. Bel kruh: Primerjava je narejena za svež nerezan bel pšenični kruh, v obliki hlebca ali štruce, v vseh težah od 300 g dalje. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

16. Polbel kruh: Primerjava je narejena za svež nerezan pol beli pšenični kruh, v obliki hlebca ali štruce, v vseh težah od 300 g dalje. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

17. Bageta: Primerjava je narejena za nepredpakirano in predpakirano svežo ali dopeka (dopečena v trgovini), belo bageto. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 250 g.

18. Kajzerica: Primerjava je narejena za nepredpakirano in predpakirano svežo ali dopeka (dopečena v trgovini), belo kajzerico. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 100 g.

19. Žemlja: Primerjava je narejena za nepredpakirano in predpakirano svežo ali dopeka (dopečena v trgovini), malo belo žemljo. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 100 g.

20. Solata: Primerjava je narejena za pakirano ali nepakirano svežo nerezano solato razreda I in II sorte. Prikazana je cen na 1 kg oziroma na 1 kos, kar je na primerjalniku tudi ustrezno označeno. Ni del razširjene košarice.

21. Krompir: Primerjava je narejena za jedilni krompir različnih sort, ki ni označen za specifično uporabo (npr. cvrtje, pečenje, kuhanje). Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

22. Jabolka: Primerjava je narejena za jabolka razreda I različnih sort. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg. Alternativa je povprečje cen popisanih jabolk vseh ostalih trgovcev na posamičnem popisu.

23. Korenje: Primerjava je narejena za pakirano in nepakirano navadno korenje. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

24. Banane: Primerjava je narejena za pakirane in nepakirane banane. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

25. Čebula: Primerjava je narejena za predpakirano in nepakirano rumeno čebulo razreda I in II različnih sort. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.
26. Limone: Primerjava je narejena za pakirane in nepakirane limone I in II razreda različnih sort. Prikazana cena vseh izdelkov je preračunana na 1 kg.

27. Sončnično olje: Primerjava je narejena za jedilno rafinirano sončnično olje v 1-litrskem pakiranju. Prikazana cena je za 1 L izdelka.

28. Oljčno olje: Primerjava je narejena za ekstra deviško oljčno olje pakirano v 500 ml in večjem steklenem pakiranju. Prikazana cena je za 1 L izdelka. Ekstra deviško oljčno olje ne sme vsebovat nobenih dodatkov.

29. Maslo: Primerjava je narejena za surovo maslo I. vrste (najmanj 82 % mlečne maščobe) v 250-gramskem pakiranju. Prikazana cena je za 250 g izdelka.

Alternativa: v primeru, da znotraj kategorije pri posameznem trgovcu ni na voljo nobenega izdelka, se v analizah upošteva povprečna cena vseh popisanih izdelkov pri vseh trgovcih znotraj te kategorije na dan popisa.

Za potrebe ustrezne analize in primerjave med izdelki so bili določeni spodnji podatki, ki so spremljani za vsako živilo:

 1. ID: Lasten ID izdelka, ki ga je opredelil izvajalec in omogoča enostavnejšo povezavo s cenovno tabelo in naborom fotografij.
 2. Živilo: Kratko ime osnovnega živila košarice.
 3. Blagovna znamka: Izdelki brez javno navedene blagovne znamke so naknadno smiselno označeni z imenom blagovne znamke, ki bo za potrošnike najbolj ustrezno razumljiv.
 4. EAN: Država proizvajalca oz. poreklo.
 5. Hranilne vrednosti: Popisujemo energijsko vrednost v kJ, ki omogoča preračun tudi v kcal.
 6. Znaki kakovosti: Popisujemo znake: izbrana kakovost, izbrana kakovost Slovenija, ekološki proizvodi, zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost, označba višje kakovosti in integrirana pridelava.
 7. Fotografija: Fotografija izdelka na beli podlagi, ki bo kupcem na prijazen način prikazala izdelek.

Posamični popisi s cenami se vodijo v ločeni preglednici, kjer so na voljo naslednji podatki: ID, datum spremljanja, trgovec, teža, redna cena in cena s popustom. Cena s popustom mora veljati za vse kupce in ni vezana na programe zvestobe ipd. 

Vsak popis je izveden v dveh poslovalnicah posameznega trgovca. Popisovalec pred prihodom na lokacijo odgovorno osebo pol ure pred prihodom obvesti o popisu preko klica in se ob prihodu zglasi pri vodji poslovalnice, kar omogoči, da se trgovci, v kolikor to želijo, popisu pridružijo in poskrbijo, da popisovalci najdejo vse izdelke in tudi preverijo, da so vse cene pravile. Popis se opravlja s pomočjo aplikacije, ki je bila razvita posebno za potrebe popisa in omogoča nemoteno popisovanje izdelkov (EAN koda, ime izdelka, cena, teža, podatki o proizvajalcu, poreklu, energijski vrednost in ostali komatarji popisovalcev) ter dostopnost do podatkov preko spletnega orodja. V kolikor izdelka ni na voljo ga popisovalec ne popiše in fotografira prazno stelažo oziroma polico. Na vsakem popisu popisovalci slikajo vse izdelke, ki so vključeni v popis ter morebitne alternative, popišejo podatke o redni ceni in morebitni akcijski ceni, teži, znakih kakovosti, poreklu ter proizvajalcu. Kot akcijska cena se upošteva cena, kjer je iz cenovke razvidno, da je trenutna cena nižja od redne cene (po navadi ponazorjeno kot višja cena prečrtana in poleg nje zabeležena nova, cenejša, na cenovki je lahko napis akcija ali druga ponazoritev, da gre za znižanje cene). Upoštevane pa so le akcijske cene, ki so na voljo vsem kupcem in niso vezane na trgovske programe zvestobe in podobno.

Popis se opravlja v dveh poslovalnicah posameznega trgovca ob spremstvu odgovorne osebe ali zaposlenih v kolikor se odločijo prisostvovati pri popisu (v kolikor ne želijo sodelovati oziroma biti prisotno pa popis opravimo samostojno). V kolikor odgovorna oseba ali zaposleni ni prisotna na popisu oziroma popis zapusti pred koncem, popisovalec med popisom pripravi nabor vprašanj, pomanjkljivosti ali morebitnih manjkajočih izdelkov ter se ob zaključku popisa oglasi pri odgovorni osebi, kjer lahko preveri morebitna neskladja.

V primeru, da znotraj kategorije pri posameznem trgovcu ni na voljo nobenega izdelka, se v analizah upošteva povprečna cena vseh popisanih izdelkov pri vseh trgovcih znotraj te kategorije na dan popisa.

 

Izbor trgovcev v Sloveniji

Za popis so bili izbrani največji trgovci v Sloveniji, ki so nacionalno prisotni. Za popis smo določili naslednje trgovce, kjer smo primarno upoštevali velikost posamezne lokacije, saj je na voljo več izdelkov:

Mercator

 • Mercator Hipermarket Ljubljana Šmartinska (Šmartinska cesta 102, 1000 Ljubljana)
 • Mercator Supermarket Fužine Ljubljana (Nove fužine 33, 1000 Ljubljana)
 • Mercator Supermarket Štepanjsko naselje Ljubljana (Parmska cesta 2, 1000 Ljubljana)
 • Mercator Hipermarket Ljubljana Rudnik (Jurčkova cesta 223, 1000 Ljubljana)
 • Mercator Hipermarket Ljubljana Šiška (Cesta Ljubljanske brigade 33, 1000 Ljubljana)

Spar

 • Interspar Citypark (Moskovska ulica 4, 1000 Ljubljana)
 • Megamarket Interspar Vič (Jamova cesta 105, 1000 Ljubljana)
 • Interspar Ljubljana Aleja (Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana)
 • Interspar Ljubljana (Šmartinska cesta 152g, 1000 Ljubljana)
 • Hipermarket Spar Ljubljana (Slovenčeva ulica 24, 1000 Ljubljana)

Tuš

 • Tuš supermarket Ljubljana BTC (Bratislavska cesta 9, 1000 Ljubljana)
 • Tuš supermarket (Dunajska cesta 211, 1000 Ljubljana)
 • Tuš supermarket Vič (Cesta v mestni log 84, 1000 Ljubljana)
 • Tuš market Štepanjsko naselje (Jakčeva ulica 41, 1000 Ljubljana)
 • Tuš supermarket Domžale (Mestni trg 1, 1000 Ljubljana)

Hofer

 • Hofer (Ulica gledališča BTC 12, 1000 Ljubljana)
 • Hofer (Toplarniška ulica 4, 1000 Ljubljana)
 • Hofer (Kranjčeva ulica 25, 1000 Ljubljana)
 • Hofer (Ulica Jožeta Jame 11, 1000 Ljubljana)
 • Hofer (Dolenjska cesta 240d, 1000 Ljubljana)

Lidl

 • Lidl (Italijanska ulica 6, 1000 Ljubljana)
 • Lidl (Litijska cesta 53, 1000 Ljubljana)
 • Lidl (Božičeva ulica 1, 1000 Ljubljana)
 • Lidl Zaloška (Toplarniška ulica 10, 1000 Ljubljana)
 • Lidl Rudnik Ljubljana (Betettova cesta 3, 1000 Ljubljana)

Eurospin

 • Eurospin Ljubljana – BTC (Italijanska ulica 7, 1000 Ljubljana)
 • Eurospin Ljubljana – Fužine (Nove Fužine 28, 1000 Ljubljana)
 • Eurospin Ljubljana – Črnuče (Dunajska c. 421, 1000 Ljubljana)
 • Eruospin Ljubljana – Rudnik (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana)
 • Eurospin Ljubljana – Brdo (Cesta na Brdo 109, 1000 Ljubljana)

 

Definicije

Osnovna živila so bila v osnovi določena na podlagi klasifikacije ECOICOP, ki je evropska klasifikacija individualne potrošnje po namenu, razdeljena v 12 glavnih oddelkov, s pripadajočimi skupinami, razredi in podrazredi.

Košarico trgovcev sestavljajo najcenejši izdelki iz kategorije 15 osnovnih izdelkov, ki so bili vključeni v javno naročilo.  V košarici so vsi izdelki preračunani na 1kg, sir je preračunan na 300g, maslo je upoštevana cena za 250g, jajca pa cena za paket 10 jajc.

Spletni primerjalnik je spletno orodje, ki uporabnikom omogoča primerjavo različnih izdelkov glede na trgovino, poreklo, blagovno znamko, zaščitne znake in datum popisa. Poleg tega je za določen izdelek omogočena primerjava gibanja cene tega izdelka za vse datume, ko je la ta bil na voljo pri vsaj enem trgovcu.

Poreklo izdelka se nanaša na gospodarsko nacionalnost blaga. Poreklo je določeno glede na državo proizvajalca.

Alternativni izdelek je določen ob primeru, da na voljo ni izdelka, ki bi sodil v določeno kategorijo. Altenativo se izbira glede na najboljšo primerljivost cene. Pri mesu prvotno iščemo isti kos mesa, le v drugi obliki, pri sadju in zelenjavi iščemo sadje slabče kakovosti ali vrste.

Izvedba spremljanja cen

Spremljanje cen izvaja deset usposobljenih popisovalcev v Sloveniji, ki so se udeležili strokovnega izobraževanja za popis in so podrobno seznanjeni z metodologijo, spiskom izdelkov in aplikacijo. Za posamezni termin pri posameznem trgovcu je določen en popisovalec, ki popise izvaja zaporedoma, najprej v eni prodajalni in nato tudi v drugi prodajalni. Popisovalci pri vsakem popisu vse popisane izdelke skupaj s ceno tudi fotografirajo. Če pri popisih pride do odstopanj, se popis pri trgovcu opcijsko opravi še enkrat. Finalne verzije popisov prejme vodja popisa, ki jih pregleda in potrdi vnos v spletno bazo. Po vnosu v spletno bazo pa podatke s pomočjo računalniškega programa še enkrat preveri podatkovni analitik.

Prvi popisi obeh popisovalcev morajo biti praviloma opravljeni v dopoldanskem času do 12. ure. Finalne verzije najcenejše košarice 15 osnovnih živil s posameznega popisa (usklajene s strani vseh članov projektne ekipe) se do 17. ure na dan popisa posreduje v potrditev trgovcem. Naslednji dan se izvede analiza in najkasneje v 5 dneh od neva popisa objavi rezulate na primerjalniku na spletni strani Primerjaj-cene.si.

Objavljanje podatkov

Začasni podatki, ki nastajajo tekom posameznega popisa niso objavljeni. Pred objavo so podatki za posameznega trgovca le temu posredovani. Ta podatke preveri in jih ali potrdi ali pa nam posreduje dokaze, ki potrjujejo določene pripombe glede na podatke. Na spletni strani so objavljeni končni podatki, ki so temeljito preverjeni in urejeni.

 

Izjava o omejitvi odgovornost

Popisovanje cen izvajamo po natančno opredeljenem postopku popisa in dodatnih 3 preverjanj ter dodatnem računalniškem algoritmu preverjanja, kar v največji možni meri zmanjšuje možnosti človeških napak, čeprav jih ne odpravlja. Obenem pa nimamo vpliva na napake na strani trgovcev (na primer neustrezno označene cene izdelkov ali različne cene v različnih trgovinah v istem kraju).

Informacije, objavljene na spletnih straneh so torej pripravljene z največjo možno mero strokovnosti in skrbnosti ob upoštevanju metodologije, tehnologij, standardov popisa in znanja ekipe ter popisovalcev. Kljub temu ni mogoče v celoti zagotoviti pravočasnosti, točnosti, zanesljivosti in popolnosti informacij na teh spletnih straneh. Tako izvajalec kot naročnik zato ne prevzemata nobenih odgovornosti za morebitno škodo, ki bi lahko nastala kateri koli fizični ali pravni osebi zaradi uporabe spletne strani »Primerjava cen živil«.