03.01.2023

Rezultati fizičnega popisa z dne 3. 1. 2023

V celotnem obdobju spremljanja cen (primerjava med 13. 9. 2022 in 3. 1. 2023) se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za 11,58 % oziroma za 5,78 € (iz 49,90 € na 44,12 €).

Gibanje vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

Skupno vrednost najcenejše košarice po trgovcih sestavljajo redne cene najcenejših izdelkov znotraj posamezne skupine živil pri posameznem trgovcu (v izračunu so upoštevane samo redne cene in ne akcije).

 

Vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

V celotnem obdobju spremljanja cen (primerjava med 13. 9. 2022 in 3. 1. 2023) se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za 11,58 % oziroma za 5,78 € (iz 49,90 € na 44,12 €).

 

Vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami po posameznih trgovcih v Sloveniji

V izračunu so upoštevane redne cene za 1kg oz. 1L izdelkov, razen sira (cena za 300 g), masla (cena za 250 g) in jajc (cena paketa 10 jajc). V grafu je označeno tudi poreklo vključenih izdelkov z najnižjo ceno znotraj posamezne kategorije.

Primerjava vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami v zadnjih dveh popisih

Povprečna vrednost košarice znaša 44,12 €, kar je za 0,04 € oz. za 0,08 % manj kot povprečna vrednost najcenejše košarice pri osmem popisu (44,16 €).

 

Vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov z akcijskimi cenami po posameznih trgovcih v Sloveniji

Povprečna vrednost košarice z akcijskimi cenami znaša 43,72 €, kar je za 0,41 % (oz. 0,18 €) nižja vrednost od povprečne vrednosti najcenejše košarice z akcijskimi cenami pri osmem popisu (43,90 €). Najcenejša košarica z akcijskimi cenami v vrednosti 38,91 € je pri trgovcu Hofer, najdražja v vrednosti 46,49 € pa pri trgovcu Mercator. Vrednost najcenejših košaric z akcijskimi cenami se razlikuje od vrednosti najcenejših košaric z rednimi cenami pri dveh trgovcih (Eurospin in Lidl) pri ostalih štirih trgovcih pa ni razlike v ceni redne ali akcijske košarice.

 

Izbira mesa glede na poreklo

Svinjsko meso slovenskega porekla je na voljo v Tušu, Mercatorju, Lidlu, Sparu in Hoferju, medtem ko Eurospin ponuja le meso evropskega porekla, Hofer pa ponuja 1 prozivod evropskega porekla od skupnih 2. Piščančje meso je v večji meri slovenskega porekla – izključno piščančje meso slovenskega porekla je na voljo v Mercatorju in Lidlu. Hofer, Mercator in Spar poleg piščančjega mesa slovenskega porekla ponujajo tudi piščančje meso evropskega porekla, Eurospin pa ponuja izključno piščančje meso evropskega porekla. Pri vseh trgovcih je na voljo goveje meso izključno slovenskega porekla (v Sparu in Eurospinu 2 izdelka, v Tušu, Mercatorju, Lidlu in Hoferju pa 1 izdelek).

Izbira mlečnih izdelkov glede na poreklo

Le štirje trgovci od šestih nudijo sir slovenskega porekla (Tuš 2 proizvoda, Spar 3, Mercator 4 od skupno 5, Tuš 2 in Lidl 1 od skupno 2), v Hoferju in Eurospinu pa ni na voljo poltrdega polmastnega sira slovenskega porekla (ali ustrezna alternativa, če navedenega sira iz kategorije ni na voljo). Jogurt je pri vseh trgovcih le slovenskega porekla.

 

 

Izbira preostalih izdelkov glede na poreklo

Pri večini trgovcev so na voljo sončnična olja z vsemi 3 porekli – slovenskim, evropskim in tudi izven EU, z izjemo Eurospina, kjer je na voljo samo olje s poreklom izven EU. Večino popisanega sladkorja pri vseh trgovcih je evropskega porekla (po 2 izdelka v Mercatorju in po 1 izdelek v Tušu, Lidlu, Hoferju in Sparu in Eurospinu). Tuš in Spar imata na voljo tudi sladkor s poreklom izven EU. Vsa popisana jajca pri vseh trgovcih so zgolj slovenskega porekla (3 izdelki v Sparu, 2 v Mercatorju in po 1 izdelek v Tušu, Lidlu, Hoferju in Eurospinu).

Obseg ponudbe izbranih živil (po številu izdelkov na voljo v posamezni kategoriji) po posameznih trgovcih v Sloveniji (upoštevani so izdelki, ki so bili znotraj kategorije na voljo pri posameznem trgovcu v popisu)

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo približno 68 izdelkov v vseh 15 osnovnih skupinah živil. Največjo ponudbo ima Spar (104 izdelkov), sledijo Mercator (90 izdelkov) in Tuš (89 izdelkov). Manjšo izbiro imata Hofer (48 izdelkov) in Lidl (43 izdelkov), najmanjšo izbiro pa ima pa Eurospin (31 izdelkov).

 

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na poreklo po trgovcih

Večina izdelkov znotraj posameznih kategorij je slovenskega porekla, razen sladkorja, masla, sira, sončničnega olja in testenin. Nekateri trgovci ponujajo določene skupine živil s porekli iz Slovenije, EU in izven EU (testenine v Sparu in Mercatorju, sončnično olje pri vseh trgovcih razen v Eurospinu). Največ tujega porekla je zaslediti v Eurospinu (v celoti testenine, svinjsko meso, maslo, sončnično olje, sladkor, sir, piščančje meso in mleko).

 

 

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na znake kakovosti po trgovcih

Eurospin je edini trgovec, ki ne ponuja nobenega proizvoda z oznako katerekoli sheme kakovosti. Trgovci Mercator, Spar in Tuš ponujajo največ izdelkov z znaki kakovosti.

 

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na vrsto blagovne znamke po trgovcih

Izključno trgovinske blagovne znamke so na voljo znotraj kategorije govejega mesa. Eurospin, Hofer in Lidl ponujajo večinoma trgovinske blagovne znamke. V kategorijah sladkorja, sončničnega olja, testenin, moke ter masla pa prevladujejo blagovne znamke. Največ trgovinskih blagovnih znamk je zaslediti v kategorijah govejega mesa, jajc, piščančjega mesa ter svinjskega mesa.

 

Gibanje vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

Skupno vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave po trgovcih sestavljajo redne cene najcenejših izdelkov znotraj posamezne skupine živil pri posameznem trgovcu (v izračunu so upoštevane samo redne cene in ne akcije).

 

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave pri posameznih trgovcih v Sloveniji

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave se je v primerjavi s predzadnjim popisom znižala za 1,87 % oz. za 0,50 €, v primerjavi s prvim popisom, dne 24. 11. 2022 pa kar za 7,82 % oz. za 2,53 €.

 

Primerjava vrednosti najcenejše nakupne košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami v zadnjih dveh popisih

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave znaša 29,81 €, kar je za 1,64 % (0,50 €) nižja vrednost od povprečne vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave pri šestem popisu oziroma prvem popisu košarice sadja in zelenjave (30,31 €).

 

Gibanje vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

Povprečna vrednost najcenejših košaric z akcijskimi cenami sadja in zelenjave znaša 29,64 73 €, kar je za 0,09 € manj kot v primerjavi s košarico sadja in zelenjave z akcijskimi cenami iz predzadnjega popisa dne 19. 12. 2022, ko je vrednost košarice znašala 29,73 €. Vrednost se od košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami razlikuje za 0,17 € oz. za 0,57 %.

 

Izbira sadja in zelenjave glede na poreklo

Sadje in zelenjava so v večji meri slovenskega porekla, z izjemo sadja in zelenjave, ki jih ni mogoče gojiti pri nas, kot na primer mandarine, limone in banane.

 

Povprečna cena sadja in zelenjave glede na poreklo

Zamrznjeni gozdni sadeži so pri vseh trgovcih cenejši evropskega porekla, razen v Hoferju so ugodnejši gozdni sadeži porekla držav izven EU. Vsi trgovci ponujajo jabolka slovenskega porekla, ki so tudi najugodnejša, razen v Eurospinu so za 0,10 € ugodnejša jabolka evropskega porekla.

 

Obseg ponudbe sadja in zelenjave (po številu izdelkov na voljo v posamezni kategoriji) po posameznih trgovcih v Sloveniji 

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo točno 40 izdelkov v kategoriji sadja in zelenjave.

 

Pregled sadja in zelenjave glede na poreklo po trgovcih

Večina izdelkov znotraj posameznih kategorij je slovenskega porekla. Izključno porekla držav izven EU so banane, izključno evropskega porekla pa je cvetača.