19.12.2022

Rezultati fizičnega popisa z dne 19. 12. 2022

V celotnem obdobju spremljanja cen (primerjava med 13. 9 2022 in 19. 12. 2022) se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za 11,51 % oziroma za 5,74 € (iz 49,90 € na 44,16 €).

Gibanje vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

Skupno vrednost najcenejše košarice po trgovcih sestavljajo redne cene najcenejših izdelkov znotraj posamezne skupine živil pri posameznem trgovcu (v izračunu so upoštevane samo redne cene in ne akcije).

Vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

V celotnem obdobju spremljanja cen (primerjava med 13. 9 2022 in 19. 12. 2022) se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za 11,51 % oziroma za 5,74 € (iz 49,90 € na 44,16 €).

 

Vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami po posameznih trgovcih v Sloveniji

V izračunu so upoštevane redne cene za 1kg oz. 1L izdelkov, razen sira (cena za 300 g), masla (cena za 250 g) in jajc (cena paketa 10 jajc). V grafu je označeno tudi poreklo vključenih izdelkov z najnižjo ceno znotraj posamezne kategorije.

 

Primerjava vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami v zadnjih dveh popisih

Povprečna vrednost košarice znaša 44,16 €, kar je za 0,98 € oz. za 2,16 % manj kot povprečna vrednost najcenejše košarice pri sedmem popisu (45,13 €).

 

Vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov z akcijskimi cenami po posameznih trgovcih v Sloveniji

Povprečna vrednost košarice z akcijskimi cenami znaša 43,90€, kar je za 6,22 % (oz. 2,57 €) nižja vrednost od povprečne vrednosti najcenejše košarice pri sedmem popisu (41,33€). Najcenejša košarica z akcijskimi cenami v vrednosti 39,41 € je pri trgovcu Lidl, najdražja v vrednosti 46,67 € pa pri trgovcu Mercator. Pri trgovcih Hofer, Tuš in Spar ni razlike v ceni akcijske in redne košarice.

 

Izbira mesa glede na poreklo

Svinjsko meso slovenskega porekla je na voljo v Tušu, Mercatorju, Lidlu, Sparu in Hoferju, medtem ko Eurospin ponuja le meso evropskega porekla, Hofer pa tudi 1 prozivod evropskega porekla od skupno 3. Piščančje meso je v večji meri slovenskega porekla – izključno piščančje meso slovenskega porekla je na voljo v Tušu, Mercatorju, Lidlu in Sparu. Hofer poleg piščančjega mesa slovenskega porekla ponujata tudi piščančje meso evropskega porekla, Eurospin pa izključno piščančje meso evropskega porekla. Pri vseh trgovcih je na voljo goveje meso izključno slovenskega porekla (v Sparu in Eurospinu 2 izdelka, v Tušu, Mercatorju, Lidlu in Hoferju pa 1 izdelek).

 

Izbira mlečnih izdelkov glede na poreklo

Le štirje trgovci od šestih nudijo sir slovenskega porekla (Tuš 2 proizvoda, Spar 4, Mercator 4 od skupno 5 in Lidl 1 od skupno 2), v Hoferju in Eurospinu pa ni na voljo poltrdega polmastnega sira slovenskega porekla (ali ustrezna alternativa, če navedenega sira iz kategorije ni na voljo). Pri vseh trgovcih (razen v Eurospinu) je na voljo maslo slovenske proizvodnje. Jogurt je pri vseh trgovcih na voljo izključno slovenskega porekla.

Izbira žitnih izdelkov glede na poreklo

Večina testenin v Tušu, Sparu in Mercatorju je slovenskega porekla – v Tušu 11 od skupno 12 izdelkov (92 %), v Sparu 6 od skupno 8 izdelkov (75 %) in v Mercatorju 7 od skupno 9 izdelkov (78 %). Pri vseh trgovcih je na voljo moka slovenskega porekla, Mercator in Lidl pa ponujata tudi moko evropskega porekla. Kruh je pri vseh trgovcih slovenskega porekla, razen v Sparu, kjer je zabeležen tudi kruh s poreklom izven EU.

 

Izbira preostalih izdelkov glede na poreklo

Pri večini trgovcev so na voljo sončnična olja z vsemi 3 porekli – slovenskim, evropskim in tudi izven EU, z izjemo Eurospina, kjer je na voljo samo olje s poreklom izven EU in Lilda, kjer nimajo na voljo olja v evropskim poreklom. Večino popisanega sladkorja pri vseh trgovcih je evropskega porekla (po 2 izdelka v Mercatorju in po 1 izdelek v Tušu, Lidlu, Hoferju in Sparu in Eurospinu). Tuš in Spar imata na voljo tudi sladkor s poreklom izven EU. Vsa popisana jajca pri vseh trgovcih so zgolj slovenskega porekla (3 izdelki v Sparu, 2 v Mercatorju in po 1 izdelek v Tušu, Lidlu, Hoferju in Eurospinu).

 

Obseg ponudbe izbranih živil (po številu izdelkov na voljo v posamezni kategoriji) po posameznih trgovcih v Sloveniji 

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo približno 69 izdelkov v vseh 15 osnovnih skupinah živil . Največjo ponudbo ima Spar (114 izdelkov), sledijo Mercator (92 izdelkov) in Tuš (87 izdelkov). Manjšo izbiro imata Hofer (49 izdelkov) in Lidl (43 izdelkov), najmanjšo izbiro pa ima pa Eurospin (27 izdelkov).

 

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na poreklo po trgovcih

Večina izdelkov znotraj posameznih kategorij je slovenskega porekla, razen sladkorja, masla, sira, sončničnega olja in testenin. Nekateri trgovci ponujajo določene skupine živil s porekli iz Slovenije, EU in izven EU (testenine v Sparu in Mercatorju, sončnično olje pri vseh trgovcih razen v Eurospinu in Lidlu). Goveje meso, jajca in jogurt in kruh (z izjemo 1 izdelek v Sparu) pa so pri vseh trgovcih na voljo z izključno slovenskim poreklom. Svinjsko meso je pri vseh trgovcih na voljo izključno slovenskega porekla, razen v Eurospinu, kjer ponujajo svinjsko meso izključno evropskega porekla in Hoferju, ki ponujajo slovenskega in evropskega porekla.

 

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na znake kakovosti po trgovcih

Eurospin je edini trgovec, ki ne ponuja nobenega proizvoda z oznako katerekoli sheme kakovosti. Trgovci Mercator, Spar in Tuš ponujajo največ izdelkov z znaki kakovosti.

 

Sprememba vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami po posameznem trgovcu v tujni

Najcenejša košarica na hrvaškem ostaja pri trgovcu Lidl, ki se je pocenila za 3,28 % (1,57 €), sledita mu Interspar, kjer se je vrednost košarice podražila za 7,76 % (3,85 €) in Konzum, kjer se je vrednost košarice pocenila za3,93 % (2,19 €).Najcenejša košarica v Avstriji je postala, kljub podražitvi za 1,27 % (0,79 €), pri trgovcu Eurospar. Najdražja košarica ostaja na voljo pri trgovcu Billa, ki se je pocenila za kar 16,96 % (14,13 €). V Italiji je Eurospar iz trgovca z najdražjo košarico postal najbolj ugoden z pocenitvijo košarice za kar 17,59 % (13,48 €). Trgovec z najdražjo košarico v Italiji je Conad, kjer se je košarica pocenila za 6,69 % (4,74 €).

 

Gibanje vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

Skupno vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave po trgovcih sestavljajo redne cene najcenejših izdelkov znotraj posamezne skupine živil pri posameznem trgovcu (v izračunu so upoštevane samo redne cene in ne akcije).

 

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji

V izračunu so upoštevane cene sadja in zelenjave preračunane na 1 kg. Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave znaša 30,31 €.

 

Primerjava vrednosti najcenejše nakupne košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami v zadnjih dveh popisih

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave znaša 30,31 €, kar je za 8,09 % (2,67 €) nižja vrednost od povprečne vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave pri šestem popisu oziroma prvem popisu košarice sadja in zelenjave (32,98 €).