17.01.2023

Rezultati popisa osnovnih živil z dne 17. 1. 2023

Rezultati analize kažejo, da je vrednost povprečne najcenejše košarice 15 osnovnih živil najnižja od pričetka spremljanja cen. Primerjava gibanja cen v zadnjih dveh tednih pa razkriva znižanje cen mesa.

Gibanje vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

Pri 10. popisu se je vrednost povprečne vrednosti najcenejše košarice znižala za 2,84 € oz. za 6,44 %. Povprečna najcenejša košarica osnovnih živil ima tako v celotnem obdobju od pričetka spremljanja (od 13. 9. 2022 do 17. 1. 2023) tokrat najnižjo vrednost.

Vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

Glede na zadnji popis se je razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo košarice znižala, saj je pri devetem popisu znaša 9,38 €, pri tokratnem, desetem popisu pa ta razlika znaša le 5,22 €.

Vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami po posameznih trgovcih v Sloveniji

Povprečna vrednost košarice znaša 41,28 €, kar je za 2,84 € oz. za 6,44 % manj kot povprečna vrednost najcenejše košarice pri devetem popisu (44,12 €).

 

Vrednost najcenejše nakupne košarice mesa z rednimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji (upoštevane so najnižje redne cene brez popustov)

Najcenejša nakupna košarica mesa je na voljo v Hoferju (skupna vrednost 22,20 €), z minimalnimi razlikami sledita Lidl (22,25 €) in Spar (22,35 €). Najdražja košarica je od najcenejše dražja za 9,28 % (oz. 2,27 €).

 

 

Vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov z akcijskimi cenami po posameznih trgovcih v Sloveniji

Povprečna vrednost košarice z akcijskimi cenami znaša 43,72 €, kar je za 0,41 % (oz. 0,18 €) nižja vrednost od povprečne vrednosti najcenejše košarice z akcijskimi cenami pri osmem popisu (43,90 €). Najcenejša košarica z akcijskimi cenami v vrednosti 38,91 € je pri trgovcu Hofer, najdražja v vrednosti 46,49 € pa pri trgovcu Mercator. Vrednost najcenejših košaric z akcijskimi cenami se razlikuje od vrednosti najcenejših košaric z rednimi cenami pri dveh trgovcih (Eurospin in Lidl) pri ostalih štirih trgovcih pa ni razlike v ceni redne ali akcijske košarice.

Vrednost najcenejše nakupne košarice mlečnih izdelkov z rednimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji (upoštevane so najnižje redne cene brez popustov)

Najcenejša nakupna košarica mlečnih izdelkov je na voljo v Lidlu (v vrednosti 6,23 €), druga najcenejša v Hoferju (v vrednosti 6,33 €) in tretja najcenejša v Sparu (v vrednosti 6,38 €). Najdražja nakupna košarica mlečnih izdelkov je na voljo v Mercatorju (v vrednosti 7,19 €), druga in tretja najdražja košarica pa je enaka v Tušu in Eurospinu (v vrednosti 6,99 €). Najdražja košarica je od najcenejše dražja za 13,35 % (oz. 0,96 €).

Vrednost najcenejše nakupne košarice žitnih izdelkov z rednimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji (upoštevane so najnižje redne cene brez popustov)

Najcenejša nakupna košarica žitnih izdelkov je na voljo v Sparu (v vrednosti 3,06 €), druga najcenejša v Lidlu (v vrednosti 3,13 €) in tretja najcenejša v Mercatorju (v vrednosti 3,27 €). Najdražja nakupna košarica žitnih izdelkov je na voljo v Eurospinu (v vrednosti 4,16 €), druga najdražja v Hoferju (v vrednosti 3,83 €) in tretja najdražja v Tušu (v vrednosti 3,36 €). Najdražja košarica je od najcenejše dražja za 26,44 % (oz. 1,1 €). Košarici, ki sta sestavljeni izključno iz izdelkov slovenskega porekla sta na prvem in četrtem mestu, ostale košarice pa vključujejo po en izdelek s poreklom iz EU.

Povprečna cena mesa glede na poreklo

Pri svinjskem mesu vsi trgovci z izjemo Eurospina in Hoferja ponujajo izključno svinjsko meso slovenskega porekla. Povprečna cena svinjskega mesa slovenskega porekla se giblje med 4,89 € na 1 kg (Sparu) do 8,46 € (v Tuš), povprečna cena svinjskega mesa evropskega porekla pa je 5,46 € na 1 kg (v Eurospinu in Hoferju).

Povprečna cena mlečnih izdelkov glede na poreklo

Le trije trgovci od šestih nudijo sir slovenskega porekla (Tuš 2 proizvoda, Spar 3, Mercator 4), v Hoferju, Lidu in Eurospinu pa ni na voljo poltrdega polmastnega sira slovenskega porekla (ali ustrezna alternativa, če navedenega sira iz kategorije ni na voljo). Pri petih trgovcev od šestih je na voljo mleko slovenskega porekla, v Tušu (vsi trije izdelki), Sparu (8 izdelkov slovenskega porekla) Mercatorju (vseh 8 izdelkov), v Lidlu sta 2 izdelka na voljo in v Hoferju 1 izdelek slovenskega porekla. Eurospin ima na voljo 1 mleko, EU izvora. Pri vseh trgovcih (razen v Eurospinu) je na voljo maslo slovenske proizvodnje. Tuš in Mercator ponujata več slovenskega masla kot tujega. Tuš ima 8 slovenskih izdelkov od skupnih 13 (61,5 % izdelkov slovenskega porekla) in Mercator ima na voljo 7 izdelkov od skupno 12. Pri drugih trgovcih pa je polovica ali več masel tujega porekla. Spar 8 izdelkov od skupno 18. Hofer 2 od 3. V Lidlu sta 2 masli slovenskega in 2 masli tujega porekla. Eurospin pa ponuja samo 2 masli, ki nista slovenskega porekla (1 maslo je evropskega porekla, drugo maslo pa ima poreklo držav izven EU). Jogurt je pri vseh trgovcih le slovenskega porekla (Spar nudi 5 izdelkov, Mercator 4, Tuš 3, Lidl, Hofer in Eurospin pa po 1 izdelek).

Izbira žitnih izdelkov glede na poreklo

Večina testenin v Tušu, Sparu in Mercatorju je slovenskega porekla – v Tušu 10 od skupno 11 izdelkov, v Sparu 6 od skupno 8 izdelkov in v Mercatorju 7 od skupno 9 izdelkov. V Lidlu so dvoje testenine slovenskega porekla, ene pa s poreklom izven EU. Hofer ima na voljo dvoje testenine z evropskim poreklom. Le Eurospin ne ponuja testenin slovenskega porekla (glede na opredeljeno kategorijo), temveč le testenine s evropskim poreklom, in sicer 3. Pri vseh trgovcih je na voljo moka slovenskega porekla, Mercator in Lidl pa ponujata tudi moko evropskega porekla. Kruh je pri vseh trgovcih slovenskega porekla, razen v Sparu, kjer je zabeležen tudi kruh s poreklom izven EU in Lidlu, kjer je na voljo kruh evropskega porekla.

Gibanje vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas (upoštevane so najnižje redne cene brez popustov)

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave se je v primerjavi s predzadnjim popisom znižala za 1,28 € oz. za 4,28 %, v primerjavi s prvim popisom, dne 24. 11. 2022 pa kar za 1,76 % oz. za 3,80 €. Najbolj se je znižala vrednost najcenejše košarice pri trgovcu Eurospin in sicer za kar 7,35 € oz. za 24,31 % (skoraj ¼ cene), sledil je Spar z znižanjem najcenejše sadno zelenjavne košarice za 2,15 € oz. za 7,29 %. Minimalna vrednost košarice se je znižala za kar 1,3 € oz. za 5,37 %, vrednost najdražje najcenejše košarice sadja in zelenjave pa se je povišala za 0,58 € oz. za 1,66 %.

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji (upoštevane so najnižje redne cene brez popustov)

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave znaša 28,54 €, kar je za 4,28 % (1,28 €) nižja vrednost od povprečne vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave pri devetem popisu oziroma petem popisu košarice sadja in zelenjave (29,81 €).

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave z akcijskimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji

Povprečna vrednost najcenejših košaric z akcijskimi cenami sadja in zelenjave znaša 27,95 €, kar je za 1,69 € (5,70 %) manj kot v primerjavi s košarico sadja in zelenjave z akcijskimi cenami iz predzadnjega popisa dne 3. 1. 2023, ko je vrednost košarice znašala 29,64 €. Vrednost se od košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami razlikuje za 0,59 € oz. za 2,11 %.

Obseg ponudbe sadja in zelenjave (po številu izdelkov na voljo v posamezni kategoriji) po posameznih trgovcih v Sloveniji (upoštevani so izdelki, ki so bili znotraj kategorije na voljo pri posameznem trgovcu v popisu)

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo približno 40 izdelkov v kategoriji sadja in zelenjave. Največjo ponudbo ima Spar (57 izdelkov), sledijo Mercator (47 izdelkov), Tuš (46 izdelkov), Hofer (34 izdelkov), Lidl (33 izdelkov), najmanjšo izbiro pa ima Eurospin (26 izdelkov). Trgovec z največjo izbiro (Spar s 57 izdelki) ima 2 -krat večjo izbiro od trgovca z najmanjšo izbiro (Eurospin s 26 izdelki). Največja izbira izdelkov je znotraj kategorije jabolka, sledi ji kategorija krompirja, kislega zelja in orehov. Najmanjša izbira izdelkov pa je znotraj kategorije cvetače in zelja.

Pregled deleža izdelkov znotraj skupin sadja in zelenjave glede na poreklo po trgovcih

Tokrat večina izdelkov znotraj posameznih kategorij ni slovenskega porekla. Izključno porekla držav izven EU so banane, izključno evropskega porekla pa je solata. Slovenskega in evropskega porekla je na voljo: cvetača, jabolka, korenje ter krompir. Izključno slovenskega porekla so na voljo jabolka pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš, Hofer in Eurospin. Prav tako je zelje izključno slovenskega porekla na voljo v vseh trgovcih, razen pri Eurospinu, ki ponuja zelje zgolj izvora izven EU. Krompir je tako kot korenje pri večini na voljo slovenskega in evropskega porekla, le v Hoferju in Mercatorju pa najdemo krompir izključno slovenskega porekla. Mandarine so le pri trgovcu Lidl na voljo samo evropskega porekla, v Hoferju so na voljo iz EU in izven EU, pri ostalih pa porekla držav izven EU.

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji

V izračunu so upoštevane cene sadja in zelenjave preračunane na 1 kg. Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave znaša 29,81 €.

Pregled deleža izdelkov znotraj skupin sadja in zelenjave glede na znake kakovosti po trgovcih

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo točno 40 izdelkov v kategoriji sadja in zelenjave.