24.11.2022

Rezultati popisa osnovnih živil z dne 24. 11. 2022

Gibanje vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

Skupno vrednost najcenejše košarice po trgovcih sestavljajo redne cene najcenejših izdelkov znotraj posamezne skupine živil pri posameznem trgovcu (v izračunu so upoštevane samo redne cene in ne akcije).

 

Vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

Skupno vrednost najcenejše košarice po trgovcih sestavljajo redne cene najcenejših izdelkov znotraj posamezne skupine živil pri posameznem trgovcu (v izračunu so upoštevane samo redne cene in ne akcije).

Vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami po posameznih trgovcih v Sloveniji

V izračunu so upoštevane redne cene za 1kg oz. 1L izdelkov, razen sira (cena za 300 g), masla (cena za 250 g) in jajc (cena paketa 10 jajc). V grafu je označeno tudi poreklo vključenih izdelkov z najnižjo ceno znotraj posamezne kategorije. Povprečna vrednost košarice znaša 42,23 €.

Primerjava vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami v zadnjih dveh popisih

Povprečna vrednost košarice šestega popisa znaša 42,23 €, kar je enako povprečni vrednosti najcenejše košarice pri petem popisu.

Izbira mesa glede na poreklo

Svinjsko meso slovenskega porekla je na voljo v Tušu, Mercatorju, Lidlu in Hoferju, medtem ko Spar in Eurospin ponujata le meso evropskega porekla. Piščančje meso je v večji meri slovenskega porekla – izključno piščančje meso slovenskega porekla je na voljo v Tušu, Sparu, Mercatorju in Lidlu. Hofer poleg piščančjega mesa slovenskega porekla ponuja tudi piščančje meso evropskega porekla, Eurospin pa izključno piščančje meso evropskega porekla. Pri vseh trgovcih je na voljo goveje meso izključno slovenskega porekla.

 

Izbira mlečnih izdelkov glede na poreklo

Le štirje trgovci od šestih nudijo sir slovenskega porekla, v Hoferju in Eurospinu pa ni na voljo poltrdega polmastnega sira slovenskega porekla (ali ustrezna alternativa, če navedenega sira iz kategorije ni na voljo). Pri vseh trgovcih (razen v Eurospinu) je na voljo maslo slovenske proizvodnje. Tuš in Mercator ponujata več slovenskega masla kot tujega, pri drugih trgovcih pa prevladuje maslo tujega porekla. V Lidlu sta 2 masli slovenskega in 2 masli tujega porekla. Eurospin pa ponuja samo 2 masli, ki nista slovenskega porekla. Jogurt je pri vseh trgovcih le slovenskega porekla.

 

Izbira žitnih izdelkov glede na poreklo

Večina testenin v Tušu, Sparu in Mercatorju je slovenskega porekla. V Lidlu so ene testenine slovenskega porekla, druge pa s poreklom izven EU. V Hoferju so 1 testenine od skupno 3 slovenskega porekla, ostalo je evropskega porekla. Le Eurospin ne ponuja testenin slovenskega porekla (glede na opredeljeno kategorijo). Pri vseh trgovcih je na voljo moka slovenskega porekla, Mercator in Lidl pa ponujata tudi moko evropskega porekla.

 

Izbira preostalih izdelkov glede na poreklo

Pri vseh trgovcih so na voljo sončnična olja z vsemi 3 porekli – slovenskim, evropskim in tudi izven EU. Ves popisan sladkor pri vseh trgovcih pa je evropskega porekla (po 2 izdelka v Tušu, Sparu in Mercatorju in po 1 izdelek v Lidlu, Hoferju in Eurospinu. Vsa popisana jajca pri vseh trgovcih so zgolj slovenskega porekla (3 izdelki v Sparu, 2 v Mercatorju in po 1 izdelek v Tušu, Lidlu, Hoferju in Eurospinu).

 

Obseg ponudbe izbranih živil (po številu izdelkov na voljo v posamezni kategoriji) po posameznih trgovcih v Sloveniji (upoštevani so izdelki, ki so bili znotraj kategorije na voljo pri posameznem trgovcu v popisu)

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo približno 71 izdelkov. Največjo ponudbo ima Spar (118 izdelkov), najmanjšo pa Eurospin (35 izdelkov).

 

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na znake kakovosti po trgovcih

Eurospin ponuja le 1 kategorijo izdelkov z znakom kakovosti, Lidl pa 2 kategoriji. Hofer ima znake kakovosti v 4 kategorijah. Trgovci Mercator, Spar in Tuš ponujajo največ izdelkov z znaki kakovosti. Največ Izbrane kakovosti Slovenije je zaslediti pri piščančjem mesu.

 

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na vrsto blagovne znamke po trgovcih

Trgovinske blagovne znamke prevladujejo znotraj kategorije svinjskega in govejega mesa, jajc in jogurta. Eurospin, Hofer in Lidl ponujajo večinoma trgovinske blagovne znamke, med drugim v kategorijah mleka, piščančjega mesa in sira izključno trgovinske blagovne znamke.

 

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave pri posameznih trgovcih v Sloveniji (upoštevane so najnižje redne cene brez popustov)

S šestim popisom smo pričeli s popisovanjem sadno zelenjavne košarice, ki primerja košarico sadja in zelenjave med šestimi izbranimi trgovci. Gibanje vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave se bo primerjala od dne 24. 11. 2022.

 

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji (upoštevane so najnižje redne cene brez popustov)

V izračunu so upoštevane cene sadja in zelenjave preračunane na 1 kg. Najcenejša košarica v vrednosti 27,72 € je pri trgovcu Lidl, najdražja v vrednosti 35,73 € pa pri trgovcu Hofer. Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave znaša 32,34 €.

 

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave z akcijskimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji

Povprečna vrednost najcenejših košaric z akcijskimi cenami sadja in zelenjave znaša 31,96 €, kar je za 0,38 € oziroma 1,18 % manj v primerjavi z povprečno vrednostjo košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami.

Izbira sadja in zelenjave glede na poreklo

Sadje in zelenjava so v večji meri slovenskega porekla, z izjemo sadja in zelenjave, ki jih ni mogoče gojiti pri nas, kot na primer mandarine, limone in banane.

 

Povprečna cena sadja in zelenjave glede na poreklo

Sadje in zelenjava slovenskega porekla je v povprečju cenejša od tujega sadja in zelenjave znotraj kategorije zamrznjenega graha, jabolk in korenja, dražja pa znotraj kategorije zamrznjenih gozdnih sadežev in krompirja.

 

Obseg ponudbe sadja in zelenjave (po številu izdelkov na voljo v posamezni kategoriji) po posameznih trgovcih v Sloveniji (upoštevani so izdelki, ki so bili znotraj kategorije na voljo pri posameznem trgovcu v popisu)

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo približno 40 izdelkov v kategoriji sadja in zelenjave. Največjo ponudbo ima Spar (60 izdelkov), najmanjšo pa Eurospin (28 izdelkov).

 

Pregled sadja in zelenjave glede na poreklo po trgovcih

Večina izdelkov znotraj posameznih kategorij je slovenskega porekla, razen banan, zamrznjenih gozdnih sadežev, zamrznjenega graha, limon, mandarin ter orehov. Nekateri trgovci ponujajo določene skupine živil s porekli iz Slovenije, EU in izven EU (zamrznjeni gozdni sadeži v Sparu ter kislo zelje v Lidlu). Večina zamrznjenih izdelkov (grah in gozdni sadeži) je evropskega porekla. Solata je pri vseh trgovcih na voljo evropskega porekla, le v Mercatorju je na voljo tudi solata ledenka slovenskega porekla. Cvetača je pri vseh trgovcih na voljo evropskega porekla, le v Hoferju je izključno porekla držav izven EU, v Sparu pa je na voljo tudi slovenskega porekla.

 

Pregled deleža sadje in zelenjave glede na znake kakovosti po trgovcih

Največ znakov kakovosti je v kategoriji jabolk, vsi trgovci ponujajo vsaj eno vrsto jabolk z znakom kakovosti Izbrana kakovost Slovenije ter Ekološki proizvod. Največ Izbrane kakovost Slovenije je zaslediti pri trgovcu Mercator (10), Spar (7), sledita jim Hofer (7) in Tuš (6).