10.11.2022

Rezultati popisa osnovnih živil z dne 10. 11. 2022

V primerjavi s četrtim popisom se je cena povprečne najcenejše košarice povišala za 0,49 evra, kar pomeni povišanje za 1,18 %, medtem ko se je razlika med najvišjo in najnižjo vrednostjo najcenejše nakupovalne košarice zmanjšala za 1,11 evra (16 %). Pri četrtem popisu je namreč razlika med najvišjo in najnižjo vrednostjo košarice znašala 6,92 evra, medtem, ko razlika na zadnjem popisu znaša 5,81 evra. Povprečna vrednost košarice v petem popisu znaša 42,23 evra, kar je za 0,9 % (0,39 evra) višja vrednost od povprečne vrednosti najcenejše košarice pri četrtem popisu (41,84 evra).

Gibanje vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas
Skupno vrednost najcenejše košarice po trgovcih sestavljajo redne cene najcenejših izdelkov znotraj posamezne skupine živil pri posameznem trgovcu (v izračunu so upoštevane samo redne cene in ne akcije).

Vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas
Skupno vrednost najcenejše košarice po trgovcih sestavljajo redne cene najcenejših izdelkov znotraj posamezne skupine živil pri posameznem trgovcu (v izračunu so upoštevane samo redne cene in ne akcije).

Vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami po posameznih trgovcih v Sloveniji

V izračunu so upoštevane redne cene za 1kg oz. 1L izdelkov, razen sira (cena za 300 g), masla (cena za 250 g) in jajc (cena paketa 10 jajc). V grafu je označeno tudi poreklo vključenih izdelkov z najnižjo ceno znotraj posamezne kategorije. Povprečna vrednost košarice znaša 42,23 €.

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na poreklo po trgovcih

Večina izdelkov znotraj posameznih kategorij je slovenskega porekla, razen sladkorja, masla, sira in testenin.

 

Izbira izdelkov glede na poreklo

Trgovci v večji meri ponujajo izdelke slovenskega porekla.

Izbira mesa glede na poreklo

Svinjsko meso slovenskega porekla je na voljo v Tušu, Mercatorju, Lidlu in Hoferju, medtem ko Spar in Eurospin ponujata le meso evrospkega porekla. Piščančje meso je v večji meri slovenskega porekla – izključno piščančje meso slovenskega porekla je na voljo v Tušu, Sparu, Mercatorju in Lidlu. Hofer poleg piščančjega mesa slovenskega porekla ponuja tudi piščančje meso evropskega porekla, Eurospin pa izključno piščančje meso evropskega porekla. Goveje meso izključno slovenskega porekla je na voljo pri vseh trgovcih.

Izbira mlečnih izdelkov glede na poreklo

Le trije trgovci od šestih nudijo sir slovenskega porekla (Tuš 2 proizvoda, Spar 4 in Mercator 3), v Lidlu, Hoferju in Eurospinu pa ni na voljo poltrdi polmastni sir slovenskega porekla (ali ustrezna alternativa, če navedenega sira iz kategorije ni na voljo). Pri vseh trgovcih (razen v Eurospinu) sta na voljo mleko in maslo slovenske proizvodnje. Pri vseh trgovcih pa so na voljo jogurti s slovenskim poreklom.

Izbira žitnih izdelkov glede na poreklo

Večina žitnih izdelkov je slovenskega porekla.

Obseg ponudbe izbranih živil (po številu izdelkov na voljo v posamezni kategoriji) po posameznih trgovcih v Sloveniji

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo približno 68 izdelkov v vseh 15 osnovnih skupinah živil. Največjo ponudbo ima Spar (117 izdelkov), sledijo Mercator (93 izdelkov) in Tuš (84 izdelkov). Manjšo izbiro pa imata Hofer (47 izdelkov) in Lidl (42 izdelkov), najmanjšo izbiro pa ima pa Eurospin (27 izdelkov). Trgovec z največjo izbiro (Spar s 117 izdelki) ima kar 4 -krat večjo izbiro od trgovca z najmanjšo izbiro (Eurospin s 27 izdelki).

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na znake kakovosti po trgovcih

Eurospin ne ponuja izdelkov z znaki kakovosti, Lidl ima 4 izdelke označene z znakom kakovosti, Hofer pa 5. Spar, Mercator in Tuš pa imajo več izdelkov z znakom kakovosti.

Primerjava vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami v zadnjih dveh popisih

Povprečna vrednost košarice znaša 42,23 €, kar je za 0,9 % (0,39 €) višja vrednost od povprečne vrednosti najcenejše košarice pri četrtem popisu (41,84 €).