13.02.2023

Rezultati popisa osnovnih živil z dne 13. 2. 2023

Rezultati analize gibanja cen kažejo, da sta se v zadnjih dveh tednih podražila sir (za 6,31 odstotka) in mleko (manj kot odstotek), ceni sončničnega olja in jajc sta ostali nespremenjeni, v vseh ostalih kategorijah pa se je povprečna cena znižala. Najbolj se je pocenila moka (4,65 odstotka), sledijo ji piščančje meso (4,35 odstotka), krompir (2,73 odstotka), jabolka (2,15 odstotka), testenine (1,79 odstotka), jogurt (1,55 odstotka), svinjsko meso (1,31 odstotka) in goveje meso (1,22 odstotka). Kruh, maslo in sladkor so se pocenili za manj kot odstotek.

Gibanje vrednosti najcenejše nakupne košarice pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas (upoštevane so najnižje redne cene brez popustov)

Pri 12. popisu se je vrednost povprečne vrednosti najcenejše košarice znižala za 0,73 € oz. za 1,81 %. Povprečna najcenejša košarica osnovnih živil ima tako v celotnem obdobju od pričetka spremljanja (od 13. 9. 2022 do 13. 2. 2023) ponovno najnižjo vrednost.

Gibanje vrednosti najcenejše nakupne košarice pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas (upoštevane so najnižje redne cene brez popustov)

Povprečna vrednost košarice znaša 39,57 €, kar je za 0,98 € oz. za 2,37 % manj kot povprečna vrednost najcenejše košarice pri enajstem popisu (40,30 €).

Vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji

Najcenejša nakupna košarica mesa je na voljo v Eurospinu (skupna vrednost 21,47 €). Nekoliko dražja sledi košarica v Hoferju (skupna vrednost 22,11 €) in z minimalnimi razlikami ji sledijo Lidl, Spar in Tuš. Nekoliko dražja pa je mesna košarica v Mercatorju (skupna vrednost košarice mesa pri tem trgovcu znaša 23,26 €). Nekoliko dražja je košarica v ostalih trgovinah.Najdražja nakupna košarica mesa pa je v Mercatorju (skupna vrednost košarice mesa pri tem trgovcu znaša 25,26 €). Najdražja košarica je od najcenejše dražja za 1,79 €.

Vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov z akcijskimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji

Najdražja nakupna košarica mlečnih izdelkov je na voljo v Tušu (v vrednosti 6,70 €), druga najdražja v Hoferju(v vrednosti 6,63 €) in tretja najdražja v Mercatorju in Eurospinu (v vrednosti 6,51 €). Najcenejša nakupna košarica mlečnih izdelkov je na voljo v Lidlu (v vrednosti 6,23 €), in Sparu (6,23 €). Najdražja košarica je od najcenejše dražja za 0,47 €.

Vrednost najcenejše nakupne košarice žitnih izdelkov z rednimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji

Najcenejša nakupna košarica žitnih izdelkov je na voljo v Hoferju (v vrednosti 3,06 €), druga najcenejša v Eurospinu in Tušu(v vrednosti 3,16 €). Najdražja nakupna košarica žitnih izdelkov je na voljo v Mercatorju (v vrednosti 3,46 €), druga najdražja v Sparu (v vrednosti 3,26 €) in tretja najdražja v Lidlu (v vrednosti 3,23 €). Najdražja košarica je od najcenejše dražja za 0,40 €. Košarice, ki so sestavljene izključno iz izdelkov slovenskega porekla so na prvem, tretjem in petem mestu, ostale košarice pa vključujejo po en izdelek s poreklom iz EU.

Vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov z akcijskimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji (upoštevane so najnižje akcijske cene dosegljive vsem potrošnikom)

Povprečna vrednost košarice z akcijskimi cenami znaša 39,32, kar je za 2,19 % (oz. 0,88 €) nižja vrednost od povprečne vrednosti najcenejše košarice z akcijskimi cenami pri enajstem popisu (40,20 €). Najcenejša košarica z akcijskimi cenami v vrednosti 38,73 € je pri trgovcu Lidl, najdražja v vrednosti 40,47 € pa pri trgovcu Mercator.

Povprečna cena mesa glede na poreklo

Pri govejem mesu vsi trgovci ponujajo goveje meso slovenskega porekla, povprečna cena pa se giblje od 9,48 € na 1 kg v Hoferju, Lidlu, Tušu in do 11,73 € na 1 kg v Sparu. Eurospin edini ponuja le piščančje meso evropskega porekla in porekla izven EU, ki pa je najcenejše na voljo. Najcenejše piščančje meso evropskega porekla se nahaja v Hoferju, kjer je cena 7,79 €. Poleg Hoferja meso slovenskega izvora ponujajo tudi Lidl, Mercator, Spar in Tuš, kjer najcenejše stane 9,20 € in se nahaja v Lidlu. Pri svinjskem mesu vsi trgovci z izjemo Eurospina in Hoferja ponujajo izključno svinjsko meso slovenskega porekla. Eurospin ponuja le meso svinjskega porekla in Hofer ponuja poleg slovenskega porekla še meso evropskega porekla. Cene svinjskega mesa se gibljejo od 4,84 € (Hofer) in vse do 8,98 € v Hoferju.

Povprečna cena mlečnih izdelkov glede na poreklo

Povprečna cena jogurta slovenskega porekla se giblje od 1,19 € do 2,10 € na 1 kg oz. 1 L.Vsi trgovci pa ponujajo le jogurte slovenskega porekla, kjer se najcenejši nahajajo v Eurospinu, Hoferju, Lidlu, kjer stanejo 1,19 € na 1 kg oz. 1 L. Najdražji jogurt se nahaja v Mercatorju in Sparu, ta stane 2,10 €

Povprečna cena žitnih izdelkov glede na poreklo

Vsi trgovci ponujajo kruh slovenskega porekla, povprečna cena ponujenih izdelkov je 3,25 €. Lidl je edini, ki ponuja tudi kruh iz držav EU ter Spar je edini, ki ponuja kruh iz držav izven EU.

Izbira mesa glede na poreklo

Svinjsko meso slovenskega porekla je na voljo v Tušu, Mercatorju, Lidlu, Sparu in Hoferju, medtem ko Eurospin ponuja le meso evropskega porekla, Hofer pa ponuja tudi 1 proizvod evropskega porekla od skupnih 3. Piščančje meso je v večji meri slovenskega porekla – izključno piščančje meso slovenskega porekla je na voljo v Tušu, Sparu, Mercatorju in Lidlu. Hofer poleg piščančjega mesa slovenskega porekla ponuja tudi piščančje meso evropskega porekla, Eurospin pa ponuja izključno piščančje meso evropskega in porekla izven evrope. Pri vseh trgovcih je na voljo goveje meso izključno slovenskega porekla (v Eurospinu in Sparu 2 izdelka, v, Tušu, Mercatorju, Lidlu in Hoferju pa 1 izdelek).

Izbira mlečnih izdelkov glede na poreklo

Štirje trgovci od šestih nudijo sir slovenskega porekla (Tuš 2 proizvoda, Spar 3, Mercator 5, Lidl 1), v Hoferju, in Eurospinu pa ni na voljo poltrdega polmastnega sira slovenskega porekla (ali ustrezna alternativa, če navedenega sira iz kategorije ni na voljo). Pri štirih trgovcev od šestih je na voljo mleko slovenskega porekla, v Tušu (vsi trije izdelki), Sparu (9 izdelkov slovenskega porekla) Mercatorju (vseh 7 izdelkov) in v Lidlu sta 2 izdelka na voljo. Eurospin in Hofer imata na voljo po 1 mleko EU izvora. Pri vseh trgovcih (razen v Eurospinu) je na voljo maslo slovenske proizvodnje. Tuš ponuja več slovenskega masla kot tujega (58 % izdelkov slovenskega porekla). Pri drugih trgovcih pa je polovica ali več masel tujega porekla. Spar ima 7 izdelkov od skupno 16. Hofer 2 od 5. V Lidlu sta 2 masli slovenskega in 2 masli tujega porekla. Eurospin pa ponuja samo 2 masli, ki nista slovenskega porekla (1 maslo je evropskega porekla, drugo maslo pa ima poreklo držav izven EU). Jogurt je pri vseh trgovcih le slovenskega porekla (Spar nudi 5 izdelkov, Mercator 4, Tuš 3, Lidl, Hofer in Eurospin pa po 1 izdelek).

Izbira žitnih izdelkov glede na poreklo

Večina testenin v Tušu, Sparu in Mercatorju je slovenskega porekla – v Tušu 10 od skupno 11 izdelkov, v Sparu 5 od skupno 7 izdelkov in v Mercatorju 7 od skupno 8 izdelkov.

Obseg ponudbe izbranih živil

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo približno 68 izdelkov v vseh 15 osnovnih skupinah živil. Največjo ponudbo ima Spar (109 izdelkov), sledijo Mercator (101 izdelkov) in Tuš (79 izdelkov). Manjšo izbiro imata Hofer (47 izdelkov) in Lidl (46 izdelkov), najmanjšo izbiro pa ima pa Eurospin (30 izdelkov). Trgovec z največjo izbiro (Spar s 109 izdelki) ima več kot 3-krat večjo izbiro od trgovca z najmanjšo izbiro (Eurospin s 30 izdelki). Največja izbira izdelkov je znotraj kategorije masla in jabolk, sledijo jima kruh, moka, piščančje meso, sončnično olje in testenine. Najmanjša izbira je znotraj kategorije govejega mesa, sladkorja, jajc in svinjskega mesa

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na poreklo po trgovcih

Večina izdelkov znotraj posameznih kategorij je slovenskega porekla, razen sladkorja, masla, sira, sončničnega olja, krompirja in testenin. Nekateri trgovci ponujajo določene skupine živil s porekli iz Slovenije, EU in izven EU (testenine in krompir v Sparu, jabolka v Lidlu, sončnično olje pri vseh trgovcih razen v Eurospinu in Sparu).

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na znake kakovosti po trgovcih

Eurospin je edini trgovec, ki ne ponuja nobenega proizvoda z oznako katerekoli sheme kakovosti. Trgovci Mercator, Spar in Tuš ponujajo največ izdelkov z znaki kakovosti. Največ Izbrane kakovosti Slovenije je zaslediti pri piščančjem mesu (po 10 izdelkov v Tušu, 10 izdelkov v Sparu, 10 v Mercatorju, 6 izdelkov v Hoferju in 4 izdelki v Lidlu). Označbo ekološkega proizvoda najdemo po 3 v Hoferju, 5 v Mercatorju in 6 v Sparu. Poleg tega imajo 3 izdelki v Tuš označbo višje kakovosti, 2 pa najdemo v Mercatorju in Sparu.

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na vrsto blagovne znamke po trgovcih

Izključno trgovinske blagovne znamke so na voljo znotraj kategorije govejega mesa. Eurospin, Hofer in Lidl ponujajo večinoma trgovinske blagovne znamke. V kategorijah sladkorja, sončničnega olja, testenin, moke ter masla pa prevladujejo blagovne znamke. Največ trgovinskih blagovnih znamk je zaslediti v kategorijah govejega mesa, jajc, piščančjega mesa ter svinjskega mesa. Ker smo pri nekaterih trgovcih, nekatere izdelke popisali popolnoma na novo (do sedaj niso bili vedno na voljo) nimamo podatkov ali gre za trgovsko blagovno znamko ali znamko, zato so te izdelki v grafu obravani s sivo bravo.

Gibanje vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave se je znižala pri treh trgovcih in sicer najbolj pri trgovcu Mercator za kar 4,46 € (11,64 %), pri trgovcu Tuš za 1,70 € (5,16 %) in trgovcu Spar za 1,60 € (5,50 %). Pri trgovcu Hofer se vrednost najcenejše košarice ni spremenila na prav pretekli popis, minimalno pa sta se zvišali vrednost najcenejših košaric sadja in zelenjave pri trgovcih Eurospin za 0,09 € (0,40 %) in Lild za 0,20 € (0,80 %).

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji (upoštevane so najnižje redne cene brez popustov)

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave znaša 27,79 €, kar je za 1,25 € (4,29 %) nižja vrednost od povprečne vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave pri enajstem popisu oziroma sedmem popisu košarice sadja in zelenjave (29,03 €).

Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami po posameznem trgovcu v Sloveniji

Povprečna vrednost najcenejših košaric z akcijskimi cenami sadja in zelenjave znaša 27,02 €, kar je za 1,45 € (5,09 %) manj kot v primerjavi s košarico sadja in zelenjave z akcijskimi cenami iz predzadnjega popisa dne 31. 1. 2023, ko je vrednost košarice znašala 28,47 €. Vrednost se od košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami razlikuje za 0,94 € oz. za 3,36 %.

Izbira sadja in zelenjave glede na poreklo

Sadje in zelenjava so v približno polovici slovenskega porekla, z izjemo sadja in zelenjave, ki jih ni mogoče gojiti pri nas, kot na primer mandarine, limone in banane.

Obseg ponudbe sadja in zelenjave (po številu izdelkov na voljo v posamezni kategoriji) po posameznih trgovcih v Sloveniji (upoštevani so izdelki, ki so bili znotraj kategorije na voljo pri posameznem trgovcu v popisu)

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo približno 40 izdelkov v kategoriji sadja in zelenjave. Največjo ponudbo ima Spar (62 izdelkov), sledijo Mercator (54 izdelkov), Tuš (46 izdelkov), Hofer (35 izdelkov), Lidl (35 izdelkov), najmanjšo izbiro pa ima Eurospin (20 izdelkov). Trgovec z največjo izbiro (Spar s 62 izdelki) ima 3 -krat večjo izbiro od trgovca z najmanjšo izbiro (Eurospin s 20 izdelki). Največja izbira izdelkov je znotraj kategorije jabolka, sledi ji kategorija krompirja, kislega zelja in orehov. Najmanjša izbira izdelkov pa je znotraj kategorije solate, cvetače in zelja.

Pregled deleža izdelkov znotraj skupin sadja in zelenjave glede na poreklo po trgovcih

Tokrat večina izdelkov znotraj posameznih kategorij ni slovenskega porekla. Izključno porekla držav izven EU so banane, izključno evropskega porekla pa sta cvetača in solata. Slovenskega in evropskega porekla je na voljo: korenje ter krompir. Izključno slovenskega porekla so na voljo jabolka pri trgovcih Mercator, Spar in Tuš. Prav tako je zelje izključno slovenskega porekla na voljo v vseh trgovcih, razen pri Eurospinu, ki ponuja zelje zgolj izvora izven EU in Sparu, ki poleg slovenskega zelja ponuja tudi zelje porekla izven EU. Krompir je tako kot korenje pri večini na voljo slovenskega in evropskega porekla, le v Eurospinu imamo na voljo samo korenje evropskega porekla. Mandarine so le pri trgovcu Lidl na voljo samo evropskega porekla, v Hoferju in Eurospinu so na voljo iz EU in izven EU, pri ostalih pa porekla držav izven EU.

Pregled deleža izdelkov znotraj skupin sadja in zelenjave glede na znake kakovosti po trgovcih

Največ znakov kakovosti je v kategoriji jabolk, vsi trgovci ponujajo vsaj eno vrsto jabolk z znakom kakovosti Izbrana kakovost Slovenije z izjemo Eurospina. Eurospin je edini trgovec, ki ne ponuja izdelkov iz sheme kakovosti. Največ izdelkov s oznakami iz sheme kakovosti je najti pri trgovcu Mercator (8 kategorij), sledijo mu Hofer (7 kategorije), Lidl (v 6 kategorijah), Spar (4 kategorije) in Tušu ( 3 kategorije).