20.02.2023

Predstavitev spletnega mesta Primerjaj-cene.si

Nov portal na enem mestu podaja informacije o cenah živilskih izdelkov v izbranih spletnih trgovinah, ki lahko olajšajo nakupno izbiro spletnih uporabnikov. Poleg tega bodo še vedno prikazane tudi informacije s popisov cen v fizičnih trgovinah, ki se bodo izvajali do 31. 3. 2023 pri posameznih trgovcih (Mercator, Spar, Tuš, Hofer, Lidl in Eurospin).

Spletni popis cen zagotavlja dnevno sveže podatke o ponudbi in cenah živil v 4 spletnih trgovinah in omogoča primerjavo za preko 17.000 izdelkov na enem mestu. Gre za javno dostopne podatke, ki so na voljo v spletnih trgovinah izbranih spletnih trgovcev: Tuš, Spar, Mercator in Jager. Tako bodo potrošniki na spletu lahko primerjali cene živil, posamezni nakup pa opravili neposredno v spletnih trgovinah trgovcev.

Popisi v spletnih trgovinah se izvajajo dnevno z uporabo računalniškega zajema informacij. Rezultati bodo omogočali izvajanje analiz gibanja maloprodajnih cen živil, ponudbe živilskih izdelkov ter primerjavo sprememb maloprodajnih cen med posameznimi trgovci.

Prehrambeni so razvrščeni v 19 glavnih kategorij, ki ne vključujejo alkoholnih pijač in pripravljenih jedi (pakirane hrane, delikatesnih jedi in jedi po naročilu), in se delijo na posamezne podkategorije.

Kategorije živilskih in kmetijskih izdelkov, ki so zajete v dnevni popis:

1. Jajca

2. Mleko in mlečni izdelki

3. Brezalkoholne pijače

4. Meso in mesni izdelki

5. Hrana za zajtrk

6. Svež kruh

7. Zamrznjeni izdelki

8. Osnovna živila

9. Pijača za zajtrk

10. Zelenjava

11. Slani program

12. Hrana tujih dežel

13. Sladki program

14. Testenine, riž in juhe

15. Posebna prehrana

16. Sadje

17. Morska hrana

18. Otroška hrana

19. Konzervirana, vložena in pripravljena hrana

OPOZORILO: Cene pri primerjavi cen izdelkov, ki so na voljo v spletnih trgovin izbranih trgovcev, se lahko razlikujejo od maloprodajnih cen v fizičnih trgovinah.