31.05.2023

Sprememba povprečne cene olja v obdobju januar – maj

V zadnjih štirih mesecih so bile opažene spremembe – znižanje povprečne cene v kategoriji olja ter posameznih podkategorijah olj.

V kategoriji olje je bila na dan 19. 1. 2023 povprečna cena 19,07 evra, zadnji dan spremljanja 19. 5. 2023 pa 18,50 evra, kar pomeni, da se je povprečna cena v tem obdobju znižala za skoraj 3 odstotke oziroma 0,57 evra.

Pri izračunu povprečne cene olja so vključena tudi posebna olja, kot so olja s tartufi in svetlinovo olje. Za vsako posamezno olje je upoštevana najnižja cena na izbrani datum, vključno z morebitnimi akcijskimi cenami. Zato je povprečna cena olja nekoliko višja, saj so posebna olja običajno dražja od običajnih vrst olja.

V istem obdobju so se spremenile tudi posamezne podkategorije v kategorijah olja, in sicer se je znižala povprečna cena sončničnih olj za slabih 10 % oziroma za 0,50 evra, v kategoriji rastlinskih olj se je povprečna cena znižala za 7,7 % oziroma 1,30 evra, v kategoriji bučnih olj pa se je povprečna cena izdelkov zvišala, in sicer za dobrih 3 % oziroma 0,70 evra.

Analitično spremljanje cen kategorij v posameznih obdobjih je mogoče tudi na Primerjaj cene z orodjem »Analiza kategorije« pri vsaki posamični kategoriji.