21.07.2023

Povprečni vrednosti najcenejše osnovne in razširjene košarice znova dosegli najnižjo vrednost

Ljubljana, 21. julij 2023 – Na spletnem mestu Primerjaj-cene.si so na voljo rezultati zadnjega popisa osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil ter razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil z dne 18. julija 2023. Rezultati popisa razkrivajo ponovno znižanje povprečnih vrednosti košaric. Vrednosti obeh košaric, tako osnovne kot tudi razširjene, sta se znižali za približno štiri odstotke.  

Na tokratnem popisu osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil se je njena povprečna najcenejša vrednost ponovno znižala. Dosegla je najnižjo vrednost v celotnem času spremljanja ter znaša 31,19 evra, kar je za skoraj štiri odstotke (1,18 evra) nižja vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom 4.julija 2023. Razlika med maksimalno in minimalno vrednostjo najcenejše košarice se je tokrat malenkost povišala, vendar še vedno znaša manj kot dva evra. V primerjavi z zadnjim popisom se je povišala za 0,12 evra.

Najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin živil je pri tokratnem popisu na voljo pri trgovcu Spar in znaša 30,5 evra, sledita trgovca Tuš in Mercator, ki imata za manj kot pol evra višjo vrednost najcenejše košarice.

V obdobju od zadnjega popisa prvega sklopa (27. marec 2023) do četrtega popisa drugega sklopa (18. julij 2023) se je povprečna cena znižala v devetih kategorijah, v štirih zvišala, ena kategorija pa je ostala nespremenjena. Največje znižanje beležimo v kategoriji jogurta (20,42 odstotka), sledijo kategorije sončničnega olja (17,31 odstotka), jabolk (11,43 odstotka), govejega mesa (10,52 odstotka), svinjskega mesa (5,33 odstotka), v ostalih kategorijah pa je bilo znižanje manj kot 5-odstotno. Zvišanje povprečnih cen je bilo v štirih kategorijah manj kot 5-odstotno. 

Pri tretjem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil se je povprečna vrednost najcenejših nakupnih košaric pri vseh trgovcih v primerjavi s popisom 4. julija 2023 ponovno znižala in dosegla najnižjo vrednost. Znaša namreč 49,84 evra, kar je za skoraj štiri odstotke (2,12 evra) manj kot na predhodnem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil. Znižala se je tudi najnižja vrednost najcenejše razširjene košarice, ki tokrat znaša 48,72 evra.

Najcenejša razširjena košarica 28 osnovnih skupin živil je tokrat na voljo pri trgovcu Lidl, sledi košarica pri trgovcu Hofer. Najcenejši košarici pri trgovcih Spar in Mercator sta za manj kot evro dražji od najugodnejše. Razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo najcenejše košarice se je tokrat ponovno zmanjšala in znaša zgolj 3,16 evra, kar nakazuje na prilagajanje in približevanje cen najcenejših izdelkov v posameznih kategorijah med trgovci.

V zadnjih dveh tednih (primerjava narejena med cenami 4. julija in 18. julija 2023) je opazno znižanje cen v 19 kategorijah od skupno 29 spremljanih (vključena tudi zelena solata, ki ni del razširjene košarice). V osmih kategorijah se je povprečna cena zvišala, v kategoriji trajnega polnomastnega mleka in jajc pa je povprečna cena ostala nespremenjena.

V obdobju od prvega uradnega popisa razširjene košarice 28 skupin živil (primerjava narejena med cenami 22. junija in 18. julija 2023) se je povprečna cena znižala v kar 21 kategorijah, najbolj v kategoriji krompir (32,76 odstotka), sledijo kategorije bageta (14,18 odstotka), oljčno olje (13,6 odstotka), jogurt (13,14 odstotka) panceta ali sušena slanina (13,12 odstotka) ter banane (11,71 odstotka). Najbolj so se povišale povprečne cene v kategoriji kisle smetane (5,84 odstotka) ter zelene solate (pet odstotkov), v vseh ostalih kategorijah pa je cena manjša kot štiri odstotke.

Tabelarična prikaza najcenejših izdelkov košarice 15 osnovnih živil  pri posameznem trgovcu in najcenejših izdelkov razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil pri posameznem trgovcu sta na voljo na povezavi Rezultati popisa osnovnih živil z dne 18. 7. 2023 (primerjaj-cene.si).

Poleg rednih dvotedenskih spremljanj cen osnovne in razširjene košarice osnovnih skupin živil je na spletnem mestu Primerjaj-cene.si omogočeno tudi dnevno spremljanje in primerjava cen za več kot 17.000 živil v spletnih trgovinah štirih največjih slovenskih spletnih trgovcev.